Hvad giver et år på efterskole til det unge menneske og til forældrene?

“ALT. Forældre lærer at overlade ansvaret til andre og det er super hårdt at erkende, at ens børn kan mere end man lige umiddelbart selv tror – og endda uden, at man er inde over. De unge mennesker lærer (eller bør lære) at håndtere konflikter selv og uden at curling-mor og curling-far er inde over alt. Men de unge lærer også, at ikke alle kommer til efterskole med samme værdisæt som dem selv og for nogle er fællesskabet bare ikke så vigtigt.”

”Som forældre får man lært (hvis ikke man kunne i forvejen), at de ’kan’ selv, hvilket jo er sundt at vænne sig til, da de jo snart selv skal ud i den store verden – og de unge får modsat vist, at de ’kan’, hvilket giver selvtillid/selvværd.”

”At se dem få disse unikke oplevelser sammen med andre unge mennesker, selvstændighed, selvtillid, udvikling af sociale kompetencer, fint fagligt niveau og energioptankning inden en ungdomsuddannelse.”

”Som forældre er det en gave at se sin datter være så glad og vokse så meget på så kort tid.”

”Det giver vores dreng en masse oplevelser i bagagen og han har fået energi til at fortsætte sin skolegang på gymnasiet. Desuden er det en mere selvstændig dreng, der er langt bedre rustet til at håndtere de situationer som livet kommer med – uden, at vi som forældre altid behøver at være involveret.”

”Nye venner – måske for livet endda. Vi håber!”

”En personlig rejse, der ville have taget mange år, havde det ikke været for efterskolen.”

”En modning og en udvidelse af horisonten ift. andre mennesker, og nye måder at gøre tingene på.”

”Som forældre har vi mærket at savne – det er sundt. Men vi har været trygge over at følge med i hans rejse, og når det har været hårdt, har vi nydt, at vi lige kunne tage ud og se en enkelt opvisning mere – og blive ladet op igen af at se vores søn i fællesskabet.”

”At vores datter er endnu mere klar til at klare sig selv med opbakning fra os forældre.”

”Tillid og gensidig respekt og forståelse for hinanden.”

“Det giver den unge en mulighed for at være i et miljø med en masse andre unge mennesker, og forældrene oplever, at den unge kan stå på egne ben. Som forældre er det meget rørende at opleve det fællesskab og de venskaber, der vokser i løbet af et efterskoleår. Vores datter har – udover sine mange gode venner – også fået en masse fantastiske minder som hun aldrig vil glemme.”

”Påskønnelse af at være en familie, der værdsætter hinandens værdier og holdninger.”